lördag 11 december 2010

Handväska med bakficka

Handväskan blir ungefär 23×23 cm och har ett axelband i fast längd. Den knäpps med ett magnetlås, men man kan också hoppa över det och låta väskan vara helt öppen upptill istället.

Du behöver: ett par gamla jeans, en rulle tråd och 30 cm tunt bomullstyg till fodret. Magnetlås kan du köpa på Panduro Hobby.

Klipp av benen så nära grensömmen som möjligt och klipp upp dem längs med den inre bensömmen. Klipp eller sprätta loss en av bakfickorna.

Klipp ut fram- och baksida 20×25 cm (2 st), ovankant 10×48 cm, axelband 6×120 cm (du kan nog behöva skarva för att få hela längden). Klipp ut i fodertyget: fram- och baksida 20×25 cm (2 st).


  1. Nåla fast jeansbakfickan mitt på väskans framsida. Sy fast fickan; försök att sy i den gamla sömmen och använd ungefär samma färg på tråd och längd på stygnen så syns det så lite som möjligt.
  2. Lägg väskans fram- och baksida räta mot räta och nåla ihop dem i sidorna och botten. Gör likadant med fodrets fram- och baksida. Lägg dem på varandra. Runda av hörnen på väskan med hjälp av en tallrik och rita en linje att sy efter.
  3. Sy ihop väskan i sidorna och botten. Stick in handen i väskan och vänd den rätt.
  4. Sy ihop ovankanten i kortsidorna så att den bildar en ring. Pressa isär sömsmånerna. Vik den dubbel aviga mot aviga och pressa. Vik ut den så att tyget blir enkelt igen.
  5. Nåla fast ovankanten räta mot räta upptill på väskan och sy fast den. Pressa sömsmånen uppåt.
  6. Sätt fast magnetlåset på insidan.
  7. Vik axelbandet dubbelt på längden, aviga mot aviga, och pressa. Vik upp och vik in långsidorna mot mitten och pressa. Vik en gång till längs den första pressade kanten. Nu är axelbandet fyrdubbelt. Sy en stickning längs båda långsidorna.
  8. Justera längden om det behövs och nåla och sy fast axelbandet i ovankantens insida.
  9. Vik in en fåll i den öppna långsidan på ovankanten och sy fast den för hand eller på maskin.
Den ljusare blå väskan på bilden är i barnstorlek och har mått enligt nedan. Jag använde ett bar barnjeans så tyget räckte inte till ett axelband. Jag använde en silversnodd istället.
Framsida 16×20 cm, baksida 16×20 cm, ovankant 8×38 cm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar