lördag 11 december 2010

Jeanskasse med trähandtag
Kassen blir ungefär 33×40 cm, utan handtagen. I den här beskrivningen har jag använt färdiga handtag men du kan också göra handtag av jeanstyg istället, eller använda något annat material om du hellre vill det.

Du behöver: ett par gamla jeans (i en rak modell) ett par väskhandtag i trä (finns på Panduro Hobby) och en rulle tråd.

Dessutom behövs en bit fodertyg i bomull på 35×80 cm. Vill du göra en innerficka av fodertyg behövs en bit tyg på 20×40 cm och ett blixtlås på 20 cm. Du kan också sätta i den andra bakfickan som innerficka istället.

Om fållen nedtill är lagom sliten och fungerar att använda till väskans ovankant klipper du av benen 40 cm från byxornas nederkanter. Om inte, klipper du av 43 cm av benen istället. Klipp upp längs med den inre bensömmen. Om du inte kan använda byxans nederkant som den är: klipp av nederkanten, vik in en dubbel fåll på 1,5 cm och sy fast med en raksöm med ganska stora stygn.

Klipp eller sprätta loss en av bakfickorna och fyra till sex av hällorna. (På bilden nedan är det handtag med rak nederkant; då fungerar det med två hällor. Om du valt helt runda handtag blir det snyggare att sätta fast dem med tre hällor var.) Om du vill använda den andra bakfickan som innerficka klipper du eller sprättar bort den också.

  1. Nåla fast hällorna på de båda väskdelarna så att handtaget hamnar mitt på väskans sida och lagom högt upp så att du kan få in handen i handtaget. De exakta måtten varierar beroende på vilka handtag du har valt. Trä i handtagen och sy fast hällorna.
  2. Nåla fast bakfickan mitt på väskans ena sida, så långt från ovankanten som du vill ha den. Sy fast fickan; försök att sy i den gamla sömmen och använd ungefär samma färg på tråd och längd på stygnen så syns det så lite som möjligt.
  3. Innerficka av fodertyg: sy fast blixtlåset i fickdelens båda kortsidor. Lägg fickan räta mot räta så att blixtlåset hamnar 5 cm från ovankanten och sy ihop sidsömmarna. Kom ihåg att lämna blixtlåset öppet en liten bit så att du kan vända fickan rätt efter att du sytt ihop den. Vänd fickan och pressa den slät. Nåla fast den i fodret, mitt på den ena sidan och ungefär 5 cm från ovankanten. Sy fast fickan i sidsömmarna och i botten; på så sätt får du två fickor i en. Om du vill ha en bakficka som innerficka syr du fast den i fodret istället.
  4. Lägg väskdelarna räta mot räta. Vik även fodret räta mot räta och lägg det ovanpå väskdelarna. Vik in en fåll i ovankanten på fodret så att den vikta kanten hamnar precis under väskans fåll. Nåla ihop sidorna och botten.
  5. Sy ihop väskan i sidorna och botten. Stick in handen i väskan och vänd den rätt.
  6. Sy fast fodret för hand i väskdelens övre kant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar