söndag 13 november 2011

Bokomslag av jeans

Hej och välkommen till Pysselstafetten!

Igår visade Rebecca hur man kan göra en fin julgransgirlang av papper. Idag ska vi ta fram symaskinen istället och göra bokomslag av gamla jeans. Kanske har du köpt en bra bok som du tänkt ge någon du tycker om i julklapp, och med ett fint fodral till så blir en vanlig pocketbok en personlig och speciell present. Dekorera omslaget inspirerat av bokens tema, romantiska rosor till kärleksromanen, skinndetaljer till den grabbiga deckaren, drakar och demoner till fantasyromanen...


Bokomslaget är enkelt att sy. Det behöver inte ens vändas eftersom sömsmånerna ligger utanpå. Jack i sömsmånen gör kanten rufsig efter tvätt och torktumling.
Du behöver: En ett par gamla jeans, några bitar tunt bomullstyg, Vliesofix (klistermellanlägg) samt tygbitar, spets, knappar eller annat att dekorera med.

Gör så här:
 • Klipp till 23*30 cm av jeanstyget. Klipp till en lika stor bit bomullstyg till bokomslagets insida.
 • Klipp till två bitar bomullstyg, 20*23 cm, till fack att sticka in bokens pärmar i.
 • Klipp till tre bitar Vliesofix, en som är 18*25 cm till bokomslaget, och två bitar till pärmarna som är 18*8 cm.
 • Stryk fast Vliesofix mitt på bomullstyget till bokomslagets insida (det ska bli en kant på 2 cm runt hela biten som inte är täckt av Vliesofix). Riv bort skyddspapperet, lägg tyget avigsida mot avigsida med jeanstyget och stryk så att de fastnar i varandra.
 • Om du tänkt dekorera ditt bokomslag är det enklast att göra det nu.
 • Vik den ena tygbiten till facken till bokens pärmar dubbel så att den bli 10*23 cm. Lägg den lilla biten Vliesofix inuti så att den ena långsidan ligger mot den vikta kanten. Stryk fast den i två omgångar (riv av skyddspapperet efter den första strykningen) så att tyget klistrar ihop sig dubbelt. Gör likadant med den andra tygbiten.
 • Lägg bokomslaget med rätsidan ner och lägg facken till bokens pärmar ovanpå, så att den vikta kanten ligger inåt och nåla runt om.
 • Om du vill ha ett bokmärke kan du antingen klippa till en remsa tyg, 5*30 cm och vika den dubbel två gånger och sy ihop den med raksöm, eller så kan du ta ett färdigt band. Lägg bandet ovanpå bokomslaget mitt på långsidan.
 • Mät och rita ut sömmarna innan du syr; det här blir bokomslagets färdiga mått (exklusive rufskanten). Höjden kan vara 18-19 cm beroende på hur tight fodral du vill ha. Bredden beror på bokens tjocklek, en tjock bok behöver 26 cm och en tunn lite mindre. Prova dig fram. Sy en raksöm runt om och sy samtidigt fast bokmärket.
 • Klipp rent sömsmånen så att den blir 1,5 cm runt om. Klipp sen jack i sömsmånen med 1-1,5 cm mellanrum. Var försiktig så att du inte klipper i sömmen.
 • Tvätta bokomslaget i tvättmaskinen och kör det en omgång i torktumlaren så blir kanten rufsig. Med tiden rufsar den till sig ännu mer.
Imorgon blir det spännande och Kreativt kaos!

3 kommentarer:

 1. Finfina! :-) Bra att du visare två i lite olika stilar. :-)

  SvaraRadera
 2. Det där borde ju vara hållbart och bra, tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Vilket bra tips! Alla har ju gamla jeans som bara ligger.

  //Henrietta

  SvaraRadera